Forskere arbejder lige nu hårdt på at finde et alternativ til det yderst vigtige grundstof neodymium, som især bruges for at skabe kraftfulde magneter ofte benyttet i industrien. Grundet mangel på forsyninger af det vigtige grundmetal, er priserne dermed steget markant inden for de seneste år.

Denne påfaldende stigning af priser startede i begyndelsen af 2015, hvor priserne på de kraftige magneter kaldet neodymiummagneter blev markant påvirket. Siden da, har priserne været fortsat stigende, og det ser ikke ud til at denne stigning kommer til at ophøre de næste år.

Hvor bruges magneten?

Neodymiummagneter er en supermagnet, som med dens kraftige magnetisme kan holde mange kilo. Af denne grund benyttes den ofte inden for industrien, eksempelvis som en stærk lukkemekanisme i maskiner. Magneterne bruges også i mange andre produkter som vindmøller, mobiltelefoner, computere, elbiler eller andre større maskiner.

Det er udfordrende at erstatte neodymium med en ligeværdig komponent, der er lige så funktionelt og kraftfuld. Stoffet er ikke blot uhyre stærkt, men også både småt og let, hvilket bidrager til dens effektivitet. Mange neodymium magneter, på blot få centimeter, kan holde mere end 30 kg i vægt. Derfor er denne supermagnet et enormt stærkt og uundværligt værktøj i adskillige produktioner.

Prisen var fordoblet i 2021

Stigningen i prisen på de kraftige magneter, har også medført til en stigning i produktionsomkostninger. Det lægger et pres på et samfund, som har stort behov for disse supermagneter. I 2021 viste det sig, at priserne allerede var fordoblet, og vil, højst sandsynligt, fortsat stige dette år.

Men hvorfor oplever vi denne pludselige stigning? Verden bliver fortsat mere og mere miljøbevidst, og derved er et energibesparende marked også blevet mere populært. Efterspørgsmål for mere miljørigtige køretøjer, som for eksempel elbilen, har resulteret i en højere produktion af maskiner, som benytter neodymiummagneter. I forlængelse af denne øgede produktion er prisen på magneterne selv skudt i vejret på rekordtid.

Kina, som står for hovedproduktionen af størstedelen af dette vigtige grundstof, er under et enormt pres, for at finde nye løsninger. I forbindelse med produktionsomkostninger, og prisstigningen, nødvendiggøres et funktionelt alternativ hurtigst muligt.

Der arbejdes på højtryk for at finde en løsning. Dog har du stadig mulighed for at købe de små supermagneter til en pris, som er ganske overkommelig, men det er højst sandsynligt at vi vil mærke til en yderligere stigning på magnetmarkedet i den kommende tid.

Hvis du er interesseret i at vide mere, kan læse omkring prisstigningerne online.