Har du en gastronomisk baggrund, og går du rundt med en drøm at have dit eget sted? Der kan være et væld af årsager til, hvorfor du gerne vil have dit eget sted. For nogen kan det være utilfredshed med nuværende arbejdsplads, hvorimod for andre kan det være at udleve og sprede deres madidéer til omverdenen. Det kan også være, at du har tanker om at skabe og indføre noget helt nyt mad.

Uanset baggrunden for og motivationerne bag, kan det være noget af en kostelig økonomisk affære at skulle starte et spisested. Du skal nemlig ikke kun finde et sted for dit spisested, men også muligvis ansætte personale, købe råvarer ind, ovne, opvaskemaskiner og andet service udstyr mv. Udgifterne kan nemt løbe op i større enheder, foruden at der endnu er taget højde for konkurrencen.

Start realistisk og tænk i nye baner

Når du skal starte et spisested, kan det derfor give virkelig rigtig god mening, at du først tager udgangspunkt i din nuværende økonomiske situation, hvorefter du undersøger priserne og omkostningerne ved alt det andet, inden at du swipper kortet.

Efter at du har fundet ud af de forskellige økonomiske omkostninger, kan det her give mening at undersøge alternativer, særligt hvis det du havde i sigte, var for dyrt eller omkostningsfuldt. Med dette menes der ikke, at du skal skrotte din idé, men derimod se, om der er bedre alternativer indenfor de pågældende områder.

Eksempelvis kan det være, at du kan stable et godt køkken på fode, have alle råvarer, de nødvendige maskiner, men ikke have råd nok til at have en restaurant facade med siddepladser. Selvom folk ikke kan komme også spise hos dig, kan de stadigvæk bestille maden. Dette betyder at du kan begynde at sælge ud, og derefter viderebygge dit ønskede spisested.

Det samme gør sig gældende med personalet

I mange tilfælde er det medarbejderne, som udgør en af tungeste økonomiske poster. En måde her, hvordan du kan give dig selv lidt økonomisk pusterum, er at hyrer køkkenassistenter eller tjenere mv., som enten vikarer, fuldtid for sæsonen eller deltid. Det handler selvfølgeligt ligesom ved normal ansættelse at finde nogen som er kvalificeret til jobbet, og som ikke bringer kvaliteten ned.

Ligeledes kan du lease/leje maskiner, hvis de er for dyre at købe fuldt ud og lignende. Mulighederne er mange, og du behøver ikke nødvendigvis at begrænse dig til de mere traditionelle fremgange. Det kan anbefales, at du begynder at gøre dig tanker omkring de forskellige aspekter, når du har færdiggjort din research og undersøgelse af det, som du mangler.

Har du allerede et spisested, kan du også sagtens udforske og afprøve nogle af disse alternativer.