Virksomheder og organisationer har det løbende med at blive påvirket af forskellige typer hændelser i forskellige omfang. Det kan være ændringer, der forekommer på baggrund af dynamikker indefra. På den anden side kan det også være ”force majeure” hændelser, der kræver omstilling til en vis grad. 

Som leder står du med ansvaret, om at skulle forstå og håndtere forandringer. Dette sætter særlige krav til dine kompetencer og ledelseskapacitet. Ikke alle forandringer og dage er nødvendigvis ens, hvilket kan udfordre din nuværende viden og sætte dig på prøve. 

Et hav af slagsider 

Det kan være meget belastende og hårdt at skulle stå til ansigt til mange, hvis ikke alle forandringshændelserne i din virksomhed. Det kan være mentalt hårdt og udmattende at skulle tage stilling til medarbejdere, processer, deadlines, målsætninger og være reaktiv overfor konkurrenter, hvis konkurrenceniveau kan være meget intens i nogle brancher. 

Løbende pres kan få dig til at miste grebet over din rolle som leder. For mange kan sådan et pres med kontinuerlige byrder betyde, at de ubevidst distancere sig fra kollegaerne og dermed mister overblikket eller situationsfornemmelse over deres afdelinger. Dette får nogle ledere til at se deres kollegaer og medarbejdere, som værktøjer og redskaber fremfor mennesker. 

Men det kan også få dig til at betvivle dig. Der er som leder ikke megen plads til usikkerhed, hvor den mindste form for usikkerhed kan være skadeligt for opfattelsen af dig som leder. Dine medarbejdere reflekteres i dig, hvor din usikkerhed bliver deres usikkerhed. 

En mental saltvandsindsprøjtning 

For at minimere chancen for at komme i en mørk spiral, kræver det at du har en solid selverkendelse og evnen til at være kritisk overfor dine egne kompetencer. Det handler også her, om at du finder en personlig lederstil, der samtidig tillader en fin balancering mellem de forskellige ledelsesmæssige positioner.  

Det kan dog være meget udfordrende, at selv skulle finde den perfekte ledelsesstil og mentale kræfter, særligt med begrænset tid. Herunder manglende værktøjer og redskaber kan yderligere komplicere og hæmme den personlige udvikling.  

Befinder du dig i ovenstående situation, kan det være kløgtigt at gøre brug af særlige lederudvikling forløb. Sådan nogle forløb har fokus på at udvikle og ”genfinde” dig som leder. Disse forløb kan også ses at være en mental saltvandsindsprøjtning, når det kommer til at finde systemet i galskaben. 

Genvind både dig selv og imorgen 

 Der er en del fordele at hente, når det kommer til lederudvikling. Nogle af fordelene er blandt andet at kunne beholde fokusset på de vigtigste elementer. Herunder genvinde sit mod og selvsikkerhed, men også opnå mental klarhed. 

Men ikke alle ledere er ens eller nødvendigvis har de samme behov, hvorfor det er vigtigt at vælge forløb, der kan tilpasses dine unikke behov og situation.